Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt ingezet bij re-integratietrajecten om de arbeidsmogelijkheden van een arbeidsongeschikte werknemer in kaart te brengen. Het resultaat is een rapport dat inzicht en handvatten geeft voor een zo effectief mogelijk re-integratietraject, dat voldoet aan de richtlijnen van de Wet Verbetering Poortwachter.
Het UWV hanteert de 58e ziekteweek als deadline voor het opstarten van een Spoor 2 traject. Het is daarom essentieel om voor deze termijn inzicht te verkrijgen in de situatie van de zieke werknemer en te bepalen of een Spoor 2 traject noodzakelijk is. Dit inzicht kan helpen bij het besluit om al dan niet een Spoor 2 traject te starten en zorgt ervoor dat de juiste stappen tijdig worden ondernomen.
Het arbeidsdeskundig onderzoek kan gedurende de gehele verzuimperiode worden ingezet, maar ons advies is: hoe eerder, hoe beter!
Elk verzuimdossier is immers anders. Hoe eerder je als werkgever duidelijkheid hebt over de re-integratiemogelijkheden van de werknemer, hoe eerder je passende re-integratieactiviteiten kan inzetten.
Onze arbeidsdeskundige stelt op basis van gesprekken met de werkgever, de werknemer en de lijst met beperkingen van de bedrijfsarts een arbeidsdeskundig adviesrapport op.